Devlet memurları açığa alınınca maaş alır mı?
Madde 141 – Görevlerinden uzaklaştırılan ve görevleriyle ilgili olsun veya olmasın bir suçtan dolayı tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara, o süre içinde aldıkları ücretin üçte ikisi ödenir. Bu kişiler, bu Kanunda öngörülen sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaya devam ederler… 28 Haziran 2024
Memur açığa alınırsa ne olur?
Askıya alma, bir kamu görevlisinin geçici olarak görevinden alınmasıdır. Bu durumda, kişi görevine devam etmez, ancak kamu hizmeti sona ermez. Askıya alınan kişi genellikle maaşını almaya devam eder, ancak genellikle tam miktar yerine yalnızca üçte ikisini alır.
Açığa alınan memurun maaşı nasıl hesaplanır?
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değiştirilen 141. maddesinde; “Görevleriyle ilgili olsun veya olmasın bir suçtan dolayı görevinden uzaklaştırılan, tutuklanan veya gözaltına alınan devlet memurlarına, bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
Açığa alınan memur göreve nasıl döner?
Bir memurun görevden uzaklaştırılabileceği süre, Kanunun 145. maddesinde belirtilmiştir; “Görevden çıkarma; disiplin işlemi ise en fazla 3 ay sürebilir. Bu süre sonunda hakkında karar verilmediği takdirde memur görevine iade edilir.
Bir memur en fazla kaç ay açıkta tutulur?
Hizmet gereklerine ve kamu amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Disiplin soruşturması nedeniyle uzaklaştırma süresinin azami süresi 3 aydır. Bu süre geçtikten sonra görevli hakkında bir karar verilmemişse, görevlinin de görevine başlaması gerekir. Bu sürenin amacı keyfi uygulamaları önlemektir.
Göreve iade edilen memurun maaş iadesi nasıl hesaplanır?
Göreve iade edilen memurun maaşının iadesi hesaplanırken memurun görevden alındığı tarihten mahkeme kararıyla göreve iade edildiği tarihe kadar geçen süredeki maaş kaybı dikkate alınır. Bu süre içerisinde memurun alması gereken maaş tutarı hesaplanır ve bu tutarın eksik kalan kısmı hesaplanarak ilgili memura ödenir.
Açığa alındım ne yapabilirim?
Görevden uzaklaştırılan memur, kişisel haklarının uygulanması için dava açabilir. Bazı mahkemeler bu yönde olumlu bir karar da alabilir. Ancak şu anda bu kararlar çoğu zaman olumsuzdur. Verilen gerekçe, “aşama ve çalışma ilerlemesinin” doğrudan çalışmalarla bağlantılı olmasıdır.
Göreve iade edilen memura faiz ödenir mi?
Ayrıca mahkeme kararıyla veya Olağanüstü Hal Komisyonu kararıyla kamu görevlilerinin mali haklarının iadesinin yasal faiziyle birlikte yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
3 gün işe gelmeyen memura ne ceza verilir?
3 gün işe gitmemenin cezası nedir? Mazeretsiz olarak üç ila dokuz gün üst üste işe gelmeyen bir memur, Devlet Memurluğu Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca terfi yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, memurun mevcut rütbesinden bir ila üç yıl boyunca terfi edemeyeceği anlamına gelebilir.
Memurlara ödenen aylık hangi hallerde geri alınmaz?
MADDE 6 – (1) 657 sayılı Kanunun 164 üncü maddesi ve diğer personel kanunları uyarınca emeklilik veya ölüm halinde aylıklar ay başından itibaren peşin ödenir; 657 sayılı Kanunun Ek 24 üncü maddesi uyarınca ölüm halinde takip eden ayın aylıklarından kesilmek suretiyle peşin ödenen aylıklar geri alınmaz.
İhraç edilen memurun maaşı geri alınır mı?
675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre işten çıkarılanlara ödenen maaşlar geri ödenmeyecek.
Düz memurun maaşı ne kadar?
Bu kapsamda, aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 32 bin 861 liradan 39 bin 177 liraya, en düşük memur emekli maaşı ise 14 bin 741 liradan 17 bin 587 liraya yükseldi.
Açığa alınan kişi maaş alır mı?
Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 141. maddesinde “Görevleriyle ilgili olsun veya olmasın bir suçtan dolayı görevinden uzaklaştırılan, tutuklanan veya tutuklanan memurlara, bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.” denilmektedir.
Açıkta geçen süre memuriyetten sayılır mı?
Kanunda, göreve iade edilen kamu görevlilerinin memuriyetten çıkarılmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinin bütün sonuçlarıyla birlikte kaldırıldığı, bunların hizmette geçirdikleri süreye bağlı olarak mali ve sosyal haklarının ödeneceği hükme bağlanmış olup, herhangi bir istisna veya sınırlamaya yer verilmemiştir.
Memuru kimler açığa alabilir?
İllerde valiler, il yönetimine bağlı tüm memurları ve şefleri görevden alabilir. İlçelerde, kaymakamlar, yasal gereklilikler karşılanırsa yetkileri altındaki herhangi bir memuru görevden alabilir. Öte yandan belediye başkanları, kendileri memur atarlarsa böyle bir memuru görevden alabilir.
Açığa alınan işçi maaş alır mı?
İş sözleşmesinde askıya almanın sona ermesi: Tarafların hak ve yükümlülükleri değişmeden kalır. Bu, eski hukukumuzdan günümüze kadar gelen bir kuralı yansıtır. Askıya alma prosedürü kaldırıldıktan sonra, çalışan işi yapmalı ve işveren ücreti ödemelidir.
Göreve iade edilen memura faiz ödenir mi?
Ayrıca mahkeme kararıyla veya Olağanüstü Hal Komisyonu kararıyla kamu görevlilerinin mali haklarının iadesinin yasal faiziyle birlikte yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Memurun maaşı ne zaman kesilir?
Ücretinin ödenmesi, hizmete başladığı tarihi izleyen ayın başında (15’inde) peşin olarak yapılır. (657 Sayılı DMK Madde 164) (Ücretsiz izinden dönen ve görevine dönen çalışanlar hakkında da aynı usul uygulanır.) nakdi ücret ve 14 günlük sınırlı ücret almaya hak kazanırlar.
Memurun görevden alınma nedenleri nelerdir?
Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.