Layihalar hangi padişah döneminde yapılmıştır?
Sultan II. Abdülhamid’in devlet yönetiminde sıklıkla kullandığı araçlardan biri de çeşitli sorunlar veya meseleler hakkında taslak veya rapor hazırlamaktı.
Layiha nedir kısaca?
XVI. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmaya başlayan planlar, Osmanlı ekonomi tarihi alanında çalışan araştırmacılar için değerli bilgiler sunmaktadır. En genel anlamıyla, layihalar Osmanlı İmparatorluğu’nun reformu için hazırlanan raporlar olarak tanımlanabilir.
Layiha ve risale aynı şey mi?
Bu gelenek Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar devam etti. Ancak 18. yüzyıldaki reformlar sırasında yazılan risalelere Arapçada “düşünüldüğü bir şeyi yazmak” anlamına gelen “layihah” adı verildi.
Layiha defteri nedir?
Osmanlı bürokrasisinde “rapor” veya “taslak” türü belge için kullanılan terim. Belgelerin özelliklerini inceleyen bilim dalı. Osmanlı İmparatorluğu’nda Sadrazam’ın Sultan’a ilettiği istek ve raporları ifade eden bir belge türü.
Koçi Bey Risalesi kime sunuldu?
Koçi Bey Risalesi, 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun durgunluk döneminde IV. Koçi Bey tarafından yazılmıştır. Murat ve İbrahim’e sunulan eleştirel tarzdaki rapor. O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu’nda Sultan’a sunulan ilk yazılı rapor olması bakımından dikkat çekicidir.
Tebaa anlayışı nedir?
Toplulukla en çok örtüşen kitle. Orta Doğu ülkelerinde sıklıkla gördüğümüz popüler bir topluluk. Eskiden “vatandaş” anlamına gelen bir terimdir. Özne, günümüz vatandaşının ne anlama geldiğini ifade eder.
Layihalar safhası nedir?
Dilekçelerin karşılıklı teatisi safhası olarak da adlandırılan ve uygulamada dilekçe teatisi olarak da adlandırılan dilekçe teatisi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında davacı ile davalı arasında yapılan dilekçe teatisini ifade eder.
Layiha ne demek TDK?
Herhangi bir konu hakkında görüş veya düşünceyi dile getiren yazıya dilekçe denir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında genellikle bu anlamla değerlendirilir. Osmanlı döneminde daha sık kullanılan kelimeler ve anlamlar olduğu söylenebilir.
3 Selim kime rapor hazırladı?
Devletin durum ve sorunlarını çözmek için raporlar (leyihalar) hazırlattı.
Risaleler kimin eseri?
Erdem Bayazıt bu sıra dışı insanlardan biridir. Şiirler, onun yayınlanmış tüm eserlerini içerir. Bu kitap, Reason Ey, Treatises ve Future Tense Treatise adlarıyla yayınlanmış ünlü şairin eserlerini bir araya getiriyor. Böylece Bayazıt okuyucuları şairin üç kitabını da satın alma fırsatına sahip oluyor.
Risalenin kelime anlamı nedir?
Risale (Arapça: لرسالة), edebi mektuplara ve belirli konulardaki küçük hacimli eserlere verilen addır. Türk dil derneğinde buna “broşür” denir. Zamanla, adresler, kitaplar, mektuplar, makaleler; ayrıca incelemeler, araştırmalar ve monografiler için de kullanılmıştır.
Osmanlıca rapor ne demek?
Arapça bir kelime olan lâîha, “düşünceli bir şeyi yazmak” anlamına gelir. Osmanlılar bu dizgiyi rapor ve taslak olmak üzere iki ayrı tür belge için kullanırlardı.
Tahrir defteri nedir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda bir bölge fethedildiğinde, yeni bir padişah tahta çıktığında, kitlesel göçler, salgın hastalıklar ve kuraklıklar yaşandı. Nüfus sayımı sonucunda ayrıntılı, özet, temel ve mülk defterleri olarak ayrı ayrı oluşturulan bu defterlere “Defter-i Hakani” veya “Tahrir Defterleri” adı verildi.
Osmanlı nüfusu ne kadardı?
Nüfus tablosuMilletSayıToplam nüfusun oranıYahudiler253.435 – 256.003%1,24% – 1,23%Protestanlard53.880%0,26Diğerd332.5691,59%Toplam20.368.485 – 20.897.
Vukuat defteri nedir?
Derlenmesi 1881 nüfus sayımıyla başlayan Nüfus Sicilleri (ATİK), 1904 nüfus sayımına kadar yürürlükte kaldı. 1881’de başlayıp 1883’te sona eren nüfus sayımında tutulan Atik ve Nüfus Olay Defterleri, erkek ve kadınların birlikte kaydedildiği ilk defterlerdi.
3 Selim döneminde yapılan ıslahatlar nelerdir?
III. Selim döneminde yapılan reform hareketleri Yeniçerilerin Esame (künye) almasını yasakladı. Masrafları karşılamak için İrâd-ı Cedit adlı bir hazine kuruldu. Yabancı diller (Fransızca) ilk kez bu orduda öğretildi. Eğitim başladı.Daha fazla makale…
Zahire Nazırlığı hangi padişah döneminde yapılmıştır?
Osmanlı İmparatorluğu’nda modern anlamda bakanlıklar kurulmadan önce, tarım ve ticaret işlerinden sorumlu ilk yetkili Arpa Emini olarak adlandırılıyordu. Kayıtlarda 1484’te Arpa Emini Hayreddin Çelebi adına rastlıyoruz. III. Selim döneminde Arpa Eminliği Hububat ve Tahıl Bakanlığı oldu.
3 Selim kime rapor hazırladı?
Devletin durum ve sorunlarını çözmek için raporlar (leyihalar) hazırlattı.
Islahat layihaları nedir?
Yönetim yaklaşımında değişiklik veya yenilik planlayan kurumların kişi veya birimleri tarafından hazırlanan raporlardır.